Skip to content
stooktips

De Kachels en Haarden Hal zet voor u een aantal stooktips op een rijtje die u kunnen helpen bij stoken met uw houtkachel. Een (hout)kachels wordt vaak als erg gezellig ervaren. Men noemt het immers niet voor niets ‘sfeerverwarming’. Wanneer er echter niet op de juiste manier gestookt wordt, kan een houtkachel vervuilende uitstoot en stankoverlast geven. Met de onderstaande tips kunt u deze luchtvervuiling beperken.

1

Stook met droog, schoon en onbewerkt hout

Stook altijd met droog, schoon en onbewerkt hout! Behandeld hout, zoals spaanplaat, veroorzaakt snelle vervuiling van uw kachel en schoorsteen. Daarnaast kan het ook zorgen voor een giftige uitwaseming.
Hout met een hogere vochtigheidsgraad dan 20% is tuinafval en niet geschikt om uw haardvuur mee op te stoken. U kunt de vochtigheid van uw hout checken met daarvoor bedoelde vochtmeters. Bijna elke houtsoort brand op een unieke manier en heeft een eigen geur en vlammenspel. U kunt het beste kiezen voor harde houtsoorten, zoals van de Beuk, de Es, de Haagbeuk of fruitbomen.

Houtkachels zijn NIET geschikt voor het verbranden van andere zaken dan het bovenstaande hout. Het verbranden van afval in houtkachels is verboden.

2

Houtkachel aansteken: Gebruik de Zwitserse methode

Steek uw houtkachel altijd aan door middel van de zogenaamde Zwitserse methode. Bij deze methode steekt u het vuur van bovenaf aan, in plaats van onderaf zoals we vroeger leerden. U zorgt er hiermee voor dat het vuur al na enkele minuten rookvrij is. Rookgassen die onder het vuur ontstaan stijgen langzaam op en worden door de hitte van het vuur erboven grotendeels verbrand. Dat resulteert in een schonere verbranding van uw houtvuur, waardoor u dus een stuk milieuvriendelijker stookt!

Lees meer over de Zwitserse methode en bekijk ook eens het instructiefilmpje!

3

Goede luchttoevoer

Zorg dat de kachel goede luchttoevoer heeft tijdens het stoken. Zet de luchttoevoer van de houtkachel open evenals die in het rookkanaal of schoorsteen. Hierdoor krijgt u een betere en schonere verbranding. Ook zal de ruit van de haard beter schoon blijven en zal het rookkanaal minder vervuilen.

Blijf ook de ruimte waar de haard in staat goed ventileren!

4

Stook alleen bij de juiste weersomstandigheden

Niet alle weersomstandigheden zijn geschikt om uw houtkachel te gebruiken. Zoals bij het vorige punt al beschreven is, is een goede luchttoevoer noodzakelijk voor een goede verbranding. Als het mistig is, of windstil, is het lastig om voldoende trek in de schoorsteen te krijgen. De rookgassen worden dan niet goed afgevoerd en kunnen in uw woonruimte en om het huis blijven hangen.

5

Aankoop, installatie en onderhoud

Het spreekt eigenlijk voor zich, maar we benoemen het toch maar even. Zorg er altijd voor dat zowel uw houtkachel als rookkanaal is aangesloten door een expert. Om veilig en verantwoord te kunnen stoken moet uw houtkachel op de juiste manier zijn aangesloten.

Back To Top