Skip to content
schonere verbranding houtvuur

Een schonere verbranding van uw houtvuur kunt u bereiken door een simpele manier van aansteken. Deze manier wordt ook wel de Zwitserse methode genoemd. In één van de onderstaande filmpjes legt een medewerker van de Brandweer uit hoe deze methode in zijn werk gaat.

Met de nieuwe manier van het aansteken van uw houtkachel kunt u ervoor zorgen dat de schadelijke stoffen die uit de haard komen aanzienlijk worden verminderd.

Schonere verbranding – Hoe werkt het?

Grootvaders manier met kranten onder en daar bovenop een stapel hout is fout. Als je gebruik maakt van de nieuwe methode (het vuur van boven naar onderen laten branden) wordt het aantal schadelijke stoffen dat vrij komt sterk verminderd.

De nieuwe methode zorgt ervoor dat het vuur na enkele minuten rookvrij is. Bij deze methode word er gebruik gemaakt van de zogenaamde aansteek fase voor hout gestookte haarden. Wat u daarbij nodig heeft: 6 tot 8 stukken hout met een lengte die ruim smaller is dan uw haard, een hoogte en doorsnede van 3 tot 10 cm en een in wax gedompeld aanmaakblokje.

Zet de schoorsteenklep, indien aanwezig, open en de luchtschuiven van de haard ook. Plaats de stukken hout met de grootste diameter onderin (op een klein afstandje van elkaar). Hierop plaatst u kruislings wat dunnere stukken hout en daar weer kruislings bovenop de dunste stukken hout.

In de wat kleinere haarden legt u alle stukken gewoon in de lengte, maar altijd met wat ruimte, zodat de lucht daar makkelijker tussendoor kan gaan. Steek het aanmaakblokje aan en het vuur brand van boven naar onder. Dit brand daardoor langer, is meer gecontroleerd en bovendien een stuk beter voor het milieu.

De rookgassen die ontstaan onder het vuur stijgen langzaam en worden door de hitte van het vuur grotendeels verbrand.

Back To Top