Schonere verbranding houtvuur

27
apr

Schonere verbranding van uw houtvuur kunt u bereiken met de aansteekmodule (ook wel; de Zwitserse methode) die in dit filmpje wordt besproken.

In deze film laten we zien hoe we tegenwoordig op een verantwoorde manier een houtkachel aansteken. Met de nieuwe manier van een houtkachel aansteken kunt u er voor zorgen dat de schadelijke stoffen, die uit de haard komen, aanzienlijk verminderd worden. Dit hebben tests in een onafhankelijk Duits laboratorium uitgewezen en wordt ook door fabrikanten gepromoot.

Schonere verbranding – Hoe werkt het?

Grootvaders manier met kranten onder en daar bovenop een stapel hout is fout. Als je gebruik maakt van de nieuwe methode (het vuur van boven naar onderen laten branden) word het aantal schadelijke stoffen dat vrij komt sterk verminderd.

De nieuwe methode zorgt ervoor dat het vuur na enkele minuten rookvrij is. Bij deze methode word er gebruik gemaakt van de zogenaamde aansteek fase voor hout gestookte haarden. Wat u daarbij nodig heeft: 6 tot 8 stukken hout met een lengte die ruim smaller is dan uw haard, een hoogte en doorsnede van 3 tot 10 cm en een in wax gedompeld aanmaakblokje.

Zet de schoorsteenklep, indien aanwezig, open en de luchtschuiven van de haard ook. Plaats de stukken hout met de grootste diameter onderin (op een klein afstandje van elkaar). Hierop plaatst u kruislings wat dunnere stukken hout en daar weer kruislings bovenop de dunste stukken hout.

In de wat kleinere haarden legt u alle stukken gewoon in de lengte, maar altijd met wat ruimte, zodat de lucht daar makkelijker tussendoor kan gaan. Steek het aanmaakblokje aan en het vuur brand van boven naar onder. Dit brand daardoor langer, is meer gecontroleerd en bovendien een stuk beter voor het milieu.

De rookgassen die ontstaan onder het vuur stijgen langzaam en worden door de hitte van het vuur grotendeels verbrand.

Ook in het onderstaande filmpje wordt deze methode uitgelegd.