Welke houtsoorten kan ik het beste stoken?

11
jul

In principe kan je elk houtsoort in je houtkachel stoken indien het droog en schoon is. Zeer belangrijk is dat het vocht gehalte minder dan 20% dan hebben we brandhout boven de 20% is het tuinafval. In de handel zijn vochtmeters te kopen waarmee u kan bepalen hoe droog of vochtig uw hout is. Uiteraard zitten er wel wat verschillen tussen de houtsoorten qua geur, vlammenspel en hoeveelheid reststoffen (roet).

Houtsoorten hebben elk een eigen calorisch vermogen (per m3) en branden dus niet allemaal op dezelfde manier en even lang. U kunt het beste kiezen voor harde houtsoorten, bijvoorbeeld van de beuk, es, haagbeuk of fruitbomen. Deze houtsoorten branden lang en zorgen voor mooie vlammen. Snoeihout kan, als het droog genoeg is, uitstekende brandstof voor uw houtkachel zijn. Maar niet alle hout is brandhout; populierenhout bijvoorbeeld verspreidt een nare stank en esdoornhout geeft bij verbranding een scherpe, prikkelende geur. Ook naaldhout kunt u beter niet gebruiken. Dit geeft wel veel warmte, maar verbrand heel snel en de harsen die het bevat vervuilen de schoorsteen.
Vermijd verder al het hout dat een chemische behandeling heeft ondergaan, zoals bijvoorbeeld spaanplaat. Al dat hout veroorzaakt een snelle vervuiling van uw kachel en schoorsteen en kan zelfs een giftige uitwaseming met zich meebrengen.