Skip to content
haard hout stoken

Haard hout stoken kan met verschillende houtsoorten. Het hout moet uiteraard wel schoon en droog zijn. Het is erg belangrijk dat het vocht gehalte in het hout minder dan 20% is. Heeft uw hout een hogere vochtigheidsgraad? Dan is het tuinafval! Er zijn vochtmeters te koop waarmee u kunt bepalen hoe droog of vochtig het kachel hout is.

Beste hout om mee te stoken

Bijna elke houtsoort brand op een verschillende manier qua geur, vlammenspel en hoeveelheid reststoffen (roet). Iedere soort haard hout heeft een eigen calorisch vermogen (per m3) en brand dus niet op dezelfde manier.

U kunt het beste kiezen voor harde houtsoorten, bijvoorbeeld van de Beuk, de Es, de Haagbeuk of Fruitbomen. Deze houtsoorten branden lang en zorgen voor mooie vlammen. Ook snoeihout kan, mits het droog genoeg is, een uitstekende brandstof voor uw houtkachel zijn.

Ongeschikt haard hout

Niet alle houtsoorten zijn geschikt als brandhout. Bijvoorbeeld populierenhout verspreidt een nare stank. Esdoornhout geeft bij verbranding een scherpe, prikkelende geur. Ook het gebruikt van naaldhout kunt u beter vermijden in uw kachel. Dit geeft wel veel warmte, maar verbrand heel snel en de harsen die het bevat vervuilen uw rookkanaal en/of schoorsteen.

Vermijd verder al het hout dat een chemische behandeling heeft ondergaan, zoals spaanplaat. Al het behandelde hout veroorzaakt een snelle vervuiling van uw kachel en schoorsteen. Ook kan het zelfs een giftige uitwaseming met zich meebrengen.

Back To Top