Skip to content
ecodesign

Er komt geen algemeen verbod op houtkachels in Nederland. Staatssecretaris Van Veldhoven heeft aan de Tweede Kamer laten weten dat zij zich wel gaat inzetten om de belangrijkste gezondheidseffecten te beperken. Dit zal onder andere gebeuren door sneller strengere eisen te stellen aan de uitstoot van schadelijke stoffen. Zo is te lezen in een artikel van de NOS van 15 januari 2019.

Ecodesign vervroegd ingevoerd

Ecodesign is een richtlijn die ervoor zorgt dat o.a. houtgestookte haarden en kachels aan strenge kwaliteits- en emissie eisen voldoen. Deze EU-regelgeving zorgt ervoor dat fabrikanten al vanaf het ontwerpproces van een houtkachel rekening houden met de impact op het milieu gedurende de levensduur van de kachel.

In eerste instantie zou deze maatregel voor nieuw-verkochte kachels ingaan vanaf 1 januari 2022. De staatssecretaris heeft deze ingangsdatum nu vervroegd naar 1 januari 2020.

Energielabels op houtkachels

Zowel in onze showroom als op onze website ziet u bij elke kachel een energielabel. Dit label geeft aan hoe energiezuinig de desbetreffende houtkachel is. Wilt u meer weten over de zuinigheid van een bepaalde haard, neem dan gerust even contact op of kom langs in onze showroom!

Uitstoot van uw houtkachel beperken

U kunt zelf ook het één en ander doen om de uitstoot van schadelijke stoffen bij uw houtkachel aanzienlijk te verminderen. Steek uw houtvuur bijvoorbeeld aan met de Zwitserse methode. En gebruik altijd droog en onbewerkt / onbehandeld hout om mee te stoken.

Back To Top