Skip to content
externe luchttoevoer houtkachel

Het houtvuur in uw haard heeft zuurstof nodig. Moderne houtkachels hebben een mogelijkheid voor externe luchttoevoer. Hiermee haalt de kachel de benodigde zuurstof niet uit de ruimte waar de kachel staat. De externe lucht toevoer kan verse lucht van buiten halen. Of bijvoorbeeld uit de kruipruimte of kelder van uw woning.

Waarom externe luchttoevoer?

Moderne woningen zijn erg goed geïsoleerd en hebben een uitstekend gebalanceerd binnen klimaat. De externe luchttoevoer gebruikt geen lucht uit de ruimte waar de haard staat. Hierdoor wordt het evenwicht van het binnenklimaat niet verstoord. De kachel heeft op die manier geen invloed op de ventilatie en uw schone en gezonde binnenlucht.

Het gebruik van verse lucht uit een andere ruimte zorgt voor een veilige en schone verbranding. Zonder het gebruik van externe lucht toevoer moet u de ruimte waar de kachel staat continu ventileren. Bovendien bestaat het risico dat er rook in de woonruimte komt wanneer de trek in de schoorsteen wegvalt.

Is externe luchttoevoer noodzakelijk?

Elke woonsituatie is verschillend. Laat u vooraf goed adviseren door een expert. Zij kunnen voor u vaststellen of een aansluiting op externe lucht noodzakelijk is in uw situatie.

Vooral bij laag-energie woningen en goed geïsoleerde woningen wordt een externe luchttoevoer aangesloten. De haard brandt dan onafhankelijk van de binnenlucht. Daardoor wordt het binnen klimaat minimaal verstoord.

Voor het aansluiten van de externe lucht toevoer heeft u geschikt materiaal nodig. Wij kunnen het benodigde materiaal leveren en de aansluiting voor u verzorgen. Niet alle houtkachels hebben een aansluiting voor externe lucht. Bekijk daarom in ons assortiment de kachels met externe luchttoevoer. Er zijn ook speksteen kachels met externe lucht toevoer.

Nadelen externe luchttoevoer

Er kunnen ook nadelen zitten aan het aansluiten van externe lucht toevoer. Wanneer de lucht uit een vochtige ruimte wordt gehaald. Kan het voorkomen dat de ruit van uw houtkachel vervuild raakt. Daardoor heeft u minder zicht op het vlammenspel.

De combinatie van externe luchttoevoer met een mechanisch afzuigsysteem kan ook voor ongewenste resultaten leiden.

Advies en installatie

Iedere woonsituatie is verschillend. Daarom is de hulp van een expert vaak gewenst. Wilt u advies over uw de beste oplossing voor de kachel in uw woonruimte? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. De specialisten van de Kachels en Haarden Hal staan u graag te woord. Zij kunnen u adviseren over de lucht toevoer van úw houtkachel.

Back To Top